Materiaal meditatiekussen

Boekweitkaf is de meest gebruikte vulling voor meditatiekussens.Kapok als vulling voor meditatiekussens is zacht en warm.De vulling van meditatiekussens is veelal boekweitkaf, stevig en vormvast of kapok, zacht en warm. Het standaard meditatiekussen Raja uit het assortiment Yogitri Eigen Merk, zijn kussens met een hoogte van 10 tot en met 40 cm en diameter (Ø) 30 tot en met 40 cm. Deze meditatiekussens zijn gevuld met boekweitkaf. De meditatiekussens zijn comfortabel, vormvast en zijn verkrijgbaar met en zonder borduurwerk. De zabuton ofwel meditatiemat is daarentegen gevuld met kapok, wat zorgt voor warmte.

Boekweitkaf als vulling van een meditatiekussen

Boekweitkaf wordt het meest gebruikt als vulling. Het is veerkrachtig, verkoelend en zit prettig. Boekweitkaf is duurzaam en blijft lang goed. Na veelvuldig gebruik slijt de vulling iets en kan er een kleine hoeveelheid aan het kussen worden toegevoegd. Het is goed de boekweitvulling eens in de 1 á 2 jaar te laten ademen door het uit het meditatiekussen te halen.

De meeste meditatiekussens hebben een apart binnenkussen wat geopend kan worden door een rits en zijn gevuld met boekweitkaf. Dit boekweitkaf zorgt voor een goede geleiding van de lichaamswarmte waardoor het kussen koel en comfortabel blijft aanvoelen. Boekweitkaf, een natuurlijk product, is veerkrachtig, verkoelend, vormvast, zit prettig en geeft een goede ondersteuning waardoor lang en ontspannen kan worden gemediteerd.

Daarnaast is boekweitkaf duurzaam, geurloos en blijft lang goed. Wanneer het meditatiekussen veelvuldig wordt gebruikt slijt na verloop van tijd de vulling. De vulling van boekweitkaf kan dan probleemloos worden bijgevuld. Het is daarnaast goed om eens in de 1 a 2 jaar de vulling te laten ademen, dit door de vulling uit het kussen te halen en een aantal dagen op een kleed of laken te laten rusten.

Boekweit is een pseudo graansoort, er kan namelijk door het ontbreken van gluten geen brood van worden gebakken maar het kan wel als basis dienen voor pannenkoeken. Boekweit wordt in Nederland nagenoeg niet meer geteeld. De buitenste laag van deze 'graansoort' wordt verwijdert om de boekweit geschikt te maken voor consumptie. Het kaf blijft over en is van oudsher uiterst geschikt als vulmateriaal voor onder andere meditatiekussens. De vorm van het kaf zorgt voor de veerkracht van het meditatiekussen.

Kapok als vulling van het meditatiekussen

Ook kapok wordt gebruikt als vulling van meditatiekussens. Een voordeel is dat het zachter zit maar het zakt sneller in dan boekweitkaf. Een ander nadeel is dat kapok minder goed geleidt waardoor de energie van de aarde wordt geblokkeerd.

Kapok wordt eveneens als vulling in meditatiekussens gebruikt, dit is een wat zachtere vulling. Kapok wordt ook vaak gebruikt in hoofdkussens. Het nadeel van kapok is, dat het veel sneller inzakt en dan minder prettig zit. Ook wordt gezegd dat de energie van de aarde door de minder goed door het kussen heen wordt geleid.Menu